lördag 5 maj 2012

Måltidsfrekvens del 6. Nu får det räcka.


Så nu har vi tittat både på hur viktkontroll ser ut för stora folkgrupper och vad som händer om man mixtrar med måltiderna. Vi får ut ett par viktiga poänger från dessa studier.

Gamla rekommendationer och sanningar är kanske inte helt baserade på vad som faktiskt händer i kroppen.
Energi in-Energi ut är fortfarande prio 1.
Fysisk aktivitet är positivt och kan hjälpa både med energi ut och var energi in hamnar nånstans.
"Svältläge" startar inte så tidigt som man tidigare trott.
Regelbundenhet som i  ”vad du än gör så ska du fortsätta med det om det fungerar” är viktigt.
Batman är awesome.



Men vi som skall bygga muskler då!? Man måste ha i sig mat 6-8ggr om dagen för att få i sig protein.
Ooooh det är en helt ny, alldeles för lång serie om jag ska förklara i detalj varför det inte är nödvändigt att äta protein ofta.
Eller så låter jag Alan Aragon, som är 100 gånger smartare än jag förklara varför det är awesome att äta en stor stek.

Men studierna du visat är bara gjorda på icketränande!
Helt korrekt, jag har faktiskt inte sett någon studie som undersöker dessa saker för personer som tränar för styrka eller muskler. Men låt oss vara allvarliga ett ögonblick och konstatera att det finns väldigt lite pengar i att ta reda på om man bygger mer muskler på att äta ofta jämfört med få gånger.

Lettuce Be Cereal

Vi får nöja oss med anekdotiska bevis i form av byggare som inte följer typiska måltidsrekommendationer och fortfarande springer omkring med mycket muskler, lite fett och god hälsa så verkar måltidsfrekvens inte vara så viktigt som man tidigare trott, även för fysiskt aktiva.

Vad jag INTE säger.
Jag säger inte att något specifikt måltidsmönster är bättre eller sämre. Vad som är bäst beror på individen och dennes krav.
Om din diet består till stor del av vad som populärt kallas "skräpmat" är det viktigare att börja äta lite bättre mat. Som ett led i detta är kanske många, regelbundna måltider är ett sätt att minska småätandet?
Det verkar, rent anekdotiskt, som att aktiva kommer undan med mer "regelbrytande" än inaktiva. Både vad gäller typ av mat man äter och måltidsmönster.


Så vad säger forskningen då?

Pricka rätt energimängd baserat på dina mål.
Ha en passande fördelning av dina makronutrienter.
Måltidmönster verkar vara individuellt.
Ät vettig mat.
Och det viktigaste av allt, som jag tidigare pratat om: Följsamhet och Livsstil är riktigt viktigt. Mår du bra och får struktur i livet av att äta på specifika tidpunkter? Gör det! Mår du bra av att äta frukost-lunch-middag? Gör det!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar