lördag 25 februari 2012

Att träna rätt, Del 1 - Målsättning med träningen

Det va nu ett tag sedan jag postade ett inlägg och detta ber jag om ursäkt för, tiden har helt enkelt inte räckt till. Anyway nu är jag tillbaka på banan och tänkte försöka mig på en mindre artikelserie där jag går igenom hur man kan påbörja eller rent av förändra sin träning för att få de resultaten man är ute efter. Jag kommer gå igenom allt från fundamentala rörelsemönster till träningsupplägg, men vi börjar från början.

Målsättningen är det jag anser är allra viktigast när du sätter foten på ett gym, på en löparbana eller i en spinningsal. Är du inte klar över dina mål så kommer resultaten inte att visa sig lika klart. Detta gäller såväl om du är elitsatsande som om du är motionär som helt enkelt vill se bättre ut naken. Är du klar över dina mål kan du träna mer effektivt för att uppnå dem.
Ett av mina absoluta favoritcitat angående träning kommer från en helt annan kontenta. Kommer ni ihåg Alice i underlandet? Filurkatten?

Alice ”Jag undrar bara vilken väg jag bör gå?”
Filurkatten ”Det beror på vart du vill nå”
Alice ”Det spelar ingen roll”
Filurkatten ”Då spelar det heller ingen roll vilken väg du går”

Troligen är detta mer sant var beträffande träning än mycket annat. Hur du bör träna och vilken typ av träning du väljer spelar ingen roll om du inte har ett mål. Jag har tidigare nämnt specificitet dvs. Du blir bra på det du tränar. Detta är sant oavsett om ditt mål är att kicka fotboll som Zlatan eller om du vill påbörja ett sundare liv med hjälp av träning. Om du är klar över vad du vill uppnå med din träning så kan träning med rätt kunskap anpassas på bästa sätt för att uppnå de målen.

Detta känns kanske som en självklarhet för många som läser detta, men troligen är det här som den svaga länken i många personers träning faktiskt ligger. Om du strävar efter att utvecklas måste du ha ett mål och en klar idé om hur du ska nå det målet. Frågan du kan ställa dig om du har tränat ett tag och anser dig vara insatt i träning. Är jag klar över min målsättning och tränar jag faktiskt för att uppnå det målet eller går jag mest på känn? 
Självklart finns det olika vägar för att nå de målen du sätter upp, somliga bra och somliga lite sämre (Jag pekar inte på någon, men jag tittar på alla er som kör spinning för att ”komma i form”, mer om detta senare). Dock är hela den här målbildsprincipen uppbyggd som en pyramid. Ju mer avancerat och högtsträvande ditt mål är desto färre vägar finns det att faktiskt nå det målet. Observera att jag säger färre, inte att det bara finns ett sätt. Dr. Stuart McGill kommenterade på den här punkten i en intervju hos sportsrehabexperts.com och menar att det finns så många atleter som anses vara på toppen av deras respektive idrott trotts att dessa har olika tränare med olika träningsfilosofier. Trotts detta är atleternas prestationer snarlika. 
Mcgill menar att kraven på två olika atleter som ska utföra samma uppgift inom en idrott ändras utifrån atletens egna fysiska förutsättningar. Dvs. för två atleter med samma målsättning kan individerna komma att svara olika på samma träning vilket gör att dessa kan komma att behöva tränas olika för att nå samma mål.
Säg exemplevis att målet är 100m löpning. Löpare nr.1 har ett löpsteg som är ett par cm kortare än löpare nr.2. Löpare nr.2 i sin tur har en något långsammare stegfrekvens än löpare nr.1. Resultatet vid målfotot kan bli det samma, men löparna utförde uppgiften lite anorlunda. Kan då den ena av dessa löpare tränas för att behålla sin fördel över den andra löparen samtidigt som svagheten tränas upp? Kan man göra det så kommer den löparen helt enkelt att vara snabbare. Målsättningen blir då här att öka stegfrekvensen eller att ta ett längre löpsteg och löparen bör då tränas därefter.

Du behöver helt enkelt vara mer specifikt inriktad för att bemästra ett moment eller en tränings eller tävlingsform. Jag säger inte att man inte kan vara bra på flera saker samtidigt, men jag säger att ska du bli bäst på någonting blir du ibland/troligen tvungen att offra något annat. 
Ett underbart exempel på detta är Carolina Klüft. I 7-kamp briljerade hon gång på gång, hennes prestationer i varje enskild gren var imponerande, men inte bättre än de resultaten uppvisade av de friidrottare som specialiserade sig på en av de sju grenarna. Hon var och är fantastiskt mångsidig och detta gav henne upprepade segrar i en disciplin som kräver just mångsidighet. När hon sedan försökte bli mer specifik så vet nog de flesta att det inte har gått riktigt lika bra. Hennes träning, fysik och rent genetiska förutsättningar lämpade sig kanske helt enkelt bättre för kraven av mångsidighet från flera olika discipliner. Detta trotts att hon troligen är mer målinriktad än oss alla!
Carro om du någonsin läser detta, stort fan!

På tal om mångsidighet och specificitet, jag är väl medveten om den stora Crossfit Boomen som nu tar fitnessvärden med storm… Jag lämnar större delen av min åsikt om Crossfit till ett separat inlägg, men förstå detta: Crossfit bör räknas som en extremsport och ingenting annat. Det bör inte uppfattas som en träningsform som ska utövas av alla (om ens några) på kommersiella träningsanläggningar utan att utövarens rörelsemönster, styrka, teknik och inte minst stabilitet är felfri! Att se personer som med kutade ryggar, inåtvinklade knän och skakande axelleder försöka pressa ut ett extra rep ur en Clean and press är horribelt. Som tävlingsform köper jag konceptet precis som jag köper Freestyle motorcross eller Parkour, hade jag som tränare satt en klient på att hoppa ner från hustak utan att först lära dem landa på fötterna eller bett samma klient göra en backflip med en cross utan att ens kunna cykla? Självklart inte! Ser ni min poäng?!
Crossfit som sport går ut på att du ska ha en så uthållig styrka i så många olika moment som möjligt. Med detta sagt är det mer likt mångkamp än något annat och som jag beskrivit ovan är mångkamp något som kräver att man är hyfsad på allt utan att vara bra på något. Det är min åsikt och jag kommer i framtiden med största sannolikhet att återkomma till Crossfit.

Svävade jag iväg lite nu?

För att gå tillbaka till målinriktning vid styrketräning. Innan du sätter foten inne på gymmet eller om du efter att ha läst detta fått en tankeställare. Tänk efter vad det faktiskt är du vill ha ut av din träning och anpassa din träning därefter.För att du ska få de resultaten du förtjänar så bör du sätta upp ett klart mål och skaffa dig kunskapen om hur du bäst uppnår det målet. Genom att sedan specifikt träna mot ditt mål kommer dina resultat komma snabbare och tydligare än om du som Alice bara vimsar runt i underlandet.

Stay tuned för del 2 om träning från grunden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar